Recept van de maand

Pecan cranberry abrikozen koekjes
Vrij van gluten, suiker en lactose
koeken.jpg
 
Ingrediënten voor ongeveer 18 stuks
275 gr glutenvrij meel (ik gebruik de mix van Doves farm)
200 gr glutenvrij havermout
175 gr kokosbloesem suiker
0,5 tl   kaneelpoeder
0,5 tl   zout
225 gr kokosolie of lactosevrije boter
100 gr pecannoten
75 gr   gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
75 gr   gedroogde cranberry's
6 el     abrikozenjam zonder suiker
Extra nodig: bakvorm van ongeveer 35 x 20 cm, ingevet
 
Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden.
1. Meng de bloem, haver, suiker, kaneelpoeder en zout door elkaar.
2. Voeg de kokosolie of boter toe en meng totdat een kruimige mengsel ontstaat.
3. Roer de pecannoten door het mengsel.
4. Neem 1/4 van het mengsel en meng hierdoor de cranberry's en de abrikozen. Zet dit apart. Druk de andere 3/4 mengsel in de bakvorm en strijk het mooi glad.
5. Bak de koek in het midden van de oven in 25 minuten en laat deze erna 20 minuten afkoelen.
6. Bestrijk de bodem met de jam en strooi hierover de 1/4 van het mengsel met cranberry's en abrikozen. Druk dit zacht aan en zet de koek weer in de oven. Bak de koek in 25 minuten gaar. Laat dit geheel weer goed afkoelen en zet dit ongeveer een uurtje in de koelkast. Wanneer het geheel goed is afgekoeld kun je ze makkelijk in banen snijden zonder dat ze breken.
 
Chocolade-karamelkoek
Vrij van gluten, suiker en lactose
chocolade-karamel.jpg
 
Ingrediënten
Onderste koeklaag
50 gr maïsmeel
50 gr haver (glutenvrij)
50 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
60 gr kokosolie (gesmolten)
5 gr glutenvrij bakpoeder (Doves farm)
2 gr zout
 
Middelste karamellaag
145 gr hele zachte dadels
50 gr kokosolie (gesmolten)
45 gr kokosroom

Bovenste chocoladelaag
16 gr biologische cacao (puur en bitter)
24 gr kokosolie (gesmolten)
24 gr kokosroom
20 gr palmsuiker of kokosbloesemsuiker
 
Bereiding
 
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Voeg alle ingrediënten van de onderste koeklaag bij elkaar en druk dit aan op de met
bakpapier beklede bakplaat. Zet de koeklaag ongeveer een kwartiertje in de oven.
3. Verwarm de ingrediënten van de middelste karamellaag in een pannetje. Wanneer de dadels helemaal zacht zijn meng je het geheel met een keukenmachine of staafmixer tot een dikke massa. Zet dit even opzij in een kommetje.
4. Haal de koeklaag uit de oven en laat dit helemaal afkoelen.
5. Meng alle ingrediënten uit de bovenste chocoladelaag in een pannetje op een lage tot
middelmatige vuur. Wanneer dit geheel goed opgewarmd is, meng je dit geheel goed met
een garde. Zet dit geheel even aan de kant en laat dit een beetje afkoelen.
6. Verdeel de karamellaag over de afgekoelde koeklaag. Als laatste smeer je de chocoladelaag op de middelste karamellaag. Dit vergt wat geduld want het is een plakkerige boel. Druk en smeer beetje bij beetje de bovenste laag aan.
7. Wanneer de drie lagen zijn uitgesmeerd. Zet je het geheel in de koelkast totdat het hard is.
Als laatste snijd je de koek in vierkante stukken en smullen maar!
     
Design by SiS design Development by Big men Lab Nathalie Hennis Fotografie